Sháníte dárek pro cestovatele nebo dobrodruha? 33 tipů od Elišky Janoušové

Tipy na dárky pro cestovatele, které je vystřelí radostí do vesmíru

Na Islandu viděla aktivní sopku a procházela se jen pár metrů od tekoucí lávy. Navštívila ledovcovou jeskyni, v Laponsku viděla polární záře. Vystoupala na Kilimanjaro. A taky na nejvyšší horu Evropy.  Za svůj největší úspěch považuje mobilní aplikaci Placehunter. Appku plnou výletů. 

Gratuluji.

Právě se chystáte číst rozhovor, kde vám neuvěřitelná Eliška Janoušová (@timetofit) doporučí 33 tipů na dárky pro cestovatele.

Zážitky. Zážitky. A vybavení, na které se rozhodně prášit nebude. 

NIK_9054-1-scaled

 

Jaké 3 dechberoucí zážitky by měl jako dárek dostat každý dobrodruh a nadšenec cestování? 

Fjallraven Classic .Je to organizovaný vícedenní pochod divočinou, na který se dají koupit vstupenky. Já byla už dvakrát ve Švédsku, kde se šlo 110 km a byl to pokaždé krásný zážitek. Letos poprvé otevřeli Patagonii, tak si na ní brousím zuby. 🙂 Letenky za polární kruh v zimě. Za mě je strašně super cestovat v zimě a o to víc, když je v destinaci něco, co u nás není. Lov na polární záře je vždycky skvělý. A když se to spojí se psím spřežením… :)

 

Které 3 zážitky byly pro tebe nejvíce inspirativní? Rozhodně to můžou být i zážitky na hraně komfortu. Zážitky, pod které se podepíšeš. 

  1. Vidět aktivní sopku & polární záře - to je prostě cestovatelský sen.
  2. Účast na nejtěžším závodě na světě Eco-challenge - adventure krát milion 🙂
  3. Zdolání Mt Blancu & Kilimanjara - sportovní výkon

 

 

Jaké věci máš jako cestovatelka vždy po ruce? Na každé cestě, výletu, zážitku.  

Miluju Vardag HYdratic Anorak od Fjallravenu - to je od nich teď novinka, už mám klasický anorak ve 4 barvách a konečně vydali i nepromokavou verzi, kterou už mám doma. To je asi moje nejčastěji nošená bunda. Batohy často střídám podle délky tripu/hiku, takže jich mám docela dost, ale všechny batohy jsou od Fjallravenu. Základem jsou samozřejmě GTX trekové boty. Co se značky & modelu týče, tak se mi to hodně mění, protože v nich chodím fakt hodně a žádné mi ještě nevydržely dýl než 2 roky :D Nedám ale dopustit na trekáče v černý barvě. Vždycky vybírám jen z černých. Teď mám hodně oblíbené On Cloudwander WaterproofS sebou mám vždycky i foťák. Protože mě content živí, tak už mám docela dělo, který asi neni vhodný jako dárek :D Mám Sony A7R5 + Sony 24-70 mm f2.8/GM II. Ale s sebou často tahám i analog (Leica) a dron (Dji mavic air). Super jsou i třeba Polaroidy a nebo Polaroidový tiskárny od Instaxu. 

 

Ve Tvé aplikaci Placehunter je teď už stovky výletů. Kdybys měla vybrat 3, které opravdu nejsou známé, ale jejich kouzlo si zaslouží být zabalené jako narozeninový dárek? 

Já mám strašně ráda útulny ve Slovinsku, kde se snoubí krásné hory a prvotřídní architektura, takže bych doporučila Bivak pod Skuto, Bivak Pavla Kemperla, Bivak Biserka. Moje vůbec nejoblíbenější místa ale najdeš v Dolomitech. Skvělá je ferrata Paternkofel, muzeum horolezce Messnera na Kronplatzu nebo hiky kolem Rifugio Vajolet.Z Česka to mám moc ráda na Broumovsku. Ty naše skály jsou unikát! :) Taková Kamenná Brána nebo Hrad Střmen jsou super!

 2_4

 

Napadnou tě 3 zážitky pro opravdové dobrodruhy, kteří milují extrém? 

  1. Určitě skok padákem! Ideálně v horách. 
  2. Výšlap na nějakou nejvyšší horu. Třeba Aconcagua. Výstup trvá 18 dní a je to docela masakr.
  3. Let stíhačkou! Někde jsem viděla, že to jde a pilot s tebou točí asi 6G. 

 

Focení je součást každého výletu. Cesty. Napadá tě dokonalý dárek pro ty, co fotit umí, ale chtějí své fotky posunout o další level?

Mě by potěšil nějaký starý foťák, analog na film. Dá se s nim tvořit úplně něco jiného, než s dnešními foťáky. Nějaký kurz nejen focení, ale i edit fotek v jakékoli formě. A taky předplatné Placehuntera. Máme tam často tipy na fotky (třeba že je tu super západ slunce a nebo tajný spot, odkud něco fotit)

 

Napadá tě vhodný dárek pro ty, kteří cestují a chtějí mít tak dokonalé fotky z cest jako máš ty, ale prozatím fotit neumí, nebo ne tak dobře? 

Předplatné na Adobe. To je věc, kterou já používám na denní bázi a neobešla bych se bez něj. Na basic úpravu fotek postačí Lightroom, pro víc náročné úpravy pak Photoshop. Super kurz na Photoshop dělají třeba v DrawPlanet. Super jsou i appky, který ti složí nějakou koláž. Já používám třeba placený Unfold. 

 

Jaké dárky dělají radost tobě? 

Mně udělá radost úplně jakákoliv letenka. Nejbližší to o mně vědí, takže k narozeninám dostávám jen tripy. Málokdy mi udělá hmotný dárek takovou radost jako letenka nebo poukaz na nějaký trip. Radost mi ale udělá i jakákoliv outdoorová výbava. Třeba batoh, spacák, rukavice, lyže, … :) 

 1_2

 

Napadá tě obchod, e-shop, kde se dá sehnat opravdu vždy něco pro každého cestovatele, dobře poradí, máš ho ráda.

Takový podle mě neexistuje. Dárek vždycky musí mít nějaký osobní přesah a zároveň musí být praktický (tak aby neskončil ve skříni). Pro každého se hodí úplně něco jiného a zatím jsem nenašla obchod, kde by měli vždycky všechno. Ale nedávno jsem narazila na super e-shop, kde prodávají dřevěnou mapu světa na zeď, což je super alternativa ke stíracím mapám, které mně přijdou trochu laciné.

 

Letenka jako dárek. Jak na to? 

Základ je vědět, kam by obdarovaný chtěl vyrazit. Jakmile tohle víš, tak máš vyhráno. Nedává smysl kupovat letenky na za 14 dní, to riskuješ, že bude trip s něčím kolidovat. Ideálka je podle mě 2 měsíce dopředu. A úplně nejlepší je zchecknout obdarovanému kalendář, ale ne každý ho používá. Docela dobré je si vymyslet jiný trip, který není tak atraktivní. Třeba říct kamarádce, že hledáš parťáka na trip do Jizerek a pak jí odvézt na letiště.:) . 

A k tomu jí to celé předat hravou cestovatelskou edicí. 

 

5 univerzálních tipů na dárek pro milovníky cestování. Tipy, které podle tebe potěší každého.

  • Fotokniha ze společné cesty
  • Letenka
  • Foťák/příslušenství na foťák
  • Oudoorové oblečení/vybavení
  • Expediční auto!

Rozhovor zakončený expedičním autem a výtlemem level milion.

Eliška klidně 12 let počká na povolení, aby mohla navštívit své vysněné místo. Ano, tenhle příběh se opravdu stal. A taky díky tomu jsem přesvědčená, že tipy na cestovatelské dárky od Elišky budou ty, které rozzáří vaše drahé polovičky, kamarády, rodinu. Tipy, ze kterých budete čerpat ještě hodně dlouho. 

Protože co Eliška stihne za rok, mají ostatní na celý život. 

Užijte si výběr cestovatelského dárku a nevyrůstejte. Je to past. 

Martina

Zakladatelka Daruj to hrou